Välj en sida

IoT – Internet of Things – sakernas Internet

Välkommen till nätverksmöte i NTK. Med kort varsel har vi blivit tvungna att stuva om i agendan, så torsdagens tema blir ett annat spännande ämne: IoT – Internet of Things eller på svenska Sakernas Internet.

Vad är IoT?

Man kan skriva mycket om IoT men den bästa beskrivningen vi kunde hitta nu var på IoT Sveriges hemsida så vi väljer att citera deras beskrivning:

Om sakerna omkring dig kunde prata, vad skulle de säga?

Skulle de berätta när vägen till närbutiken är fri från snö och is? Informera om att ett rum inte behöver städas för att ingen varit där. Kanske larma om när en livboj försvunnit från sin plats? Ja, eller varför inte bara berätta att allt är i sin ordning.

Sakernas internet eller Internet of Things – IoT är ett samlingsbegrepp för saker som har en inbyggd elektronik och uppkoppling. IoT är helt enkelt saker som kan prata med varandra och dela med sig av viktig information till oss människor.

Det har en stor betydelse för hela digitaliseringen av vårt samhälle och vår ekonomiska utveckling. IoT sammankopplar den digitala och fysiska världen med varandra och det är ett stort steg för hela samhällsutvecklingen.

Vad innebär IoT i praktiken då?

Tänk dig om din soptunna automatiskt kan säga till när det är dags för sopbilen att tömma den. Eller om vi skulle kunna minska matsvinnet genom att livsmedel automatiskt varnar vid till exempel temperaturavvikelser. Tänk om vi kunde underlätta arbetet för vårdpersonal genom uppkopplade rullstolar som enkelt går att hitta på ett stort sjukhus. Låter det galet?

Det är det inte, alla exempel ovan är olika projekt vi på IoT Sverige är med och stöttar redan idag. IoT ger oss inte bara en förenklad vardag utan också lösningar på gemensamma samhällsutmaningar och ger bra förutsättningar för en god svensk ekonomi.

Genom IoT kan vi förbättra befintliga tjänster och skapa stor potential till nya innovativa varor och tjänster – IoT tar oss helt enkelt in i framtiden.

Ulrika Strömqvist

På mötet gästas vi av Ulrika Strömqvist som är kommunikationsansvarig på Internet of Things Sverige – IoT Sverige.

IoT Sverige

Internet of Things Sverige är ett strategiskt innovationsprogram för sakernas internet finansierat av Vinnova, Formas och Energimyndigheten med värdskap hos Uppsala Universitet Innovation.

IoT Sveriges vision är:

Ett bättre liv för alla i en sammankopplad värld!

Tid och plats

Datum: Torsdag 3 december
Tid: 09:00-10:00 (samling från ca 08:45)
Plats: Digitalt via Zoom (länk kommer till anmälda)

Agenda

08:45–09:00 Incheckning
09:00–09:20 Ulrika Strömqvist, IoT Sverige
09:20–09:55 Frågor och diskussion
09:55–10:00 Avslut

Anmälan

Nätverksmötet är till för de på ditt företag som arbetar med telekom så ta gärna med dig några kollegor. Detta nätverksmöte är gratis för alla.

I normala fall är nätverksmöten gratis enbart för medlemsföretag. Övriga är också alltid välkomna, men då kostar nätverksmötet 2 000 kronor.

Sista dag för anmälan är den 2 december. Välkommen!

Anmälningsformulär

14 + 5 =