Tiden går fort

Det är fantastiskt hur fort tiden går. Snart är det jul och det känns som att det inte var länge sedan vi var ute och kryssade med segelbåten på semestern. Får hålla med om att tiden går fort när man har roligt.

Julen med allt vad det innebär är ju också en tid då vi kanske har mer önskningar än annars. Barnen önskar att tomtenissarna tillverkar julklappar från deras önskelista i tomtefabriken, många önskar att det blir en vit jul med kanske möjlighet till att få snubbla runt på de nyinköpta löparskidorna. Det är önskningar från det minsta till stora önskemål som fred på jorden.

Byta jultomte

Kommer att tänka på en liten episod för många år sedan när barnen var små och vi tillsammans med våra grannar ville försöka få barnen att tro på jultomten i alla fall ett år till genom att uppfylla deras önskning med en riktig jultomte till julafton.

Vi skulle helt enkelt byta jultomte med varandra. Förberedelserna var minutiösa, inget lämnades åt slumpen, röstläge och dialekt övades in för att minska igenkänningsfaktorn. Tomtemask med tillhörande skägg och tomtedräkt var som hämtade ur en Disney-film, kort sagt, förutsättningarna var de allra bästa för en praktfull tomteinsats.

Julaftonskvällen kom och det var dags att göra entré hos grannfamiljen. Det var på den tiden fortfarande vanligt med kalla vintrar och julafton var inget undantag. Till saken hör att jag är mycket närsynt och har starka glasögon. Kombinationen glasögon, stor temperaturskillnad ute och inne samt tomtemask var inte optimal ur ett imma på glasögon-perspektiv. Under tomtemasken gick faktiskt imman inte bort, snarare tvärtom. Julklappsutdelningen blev minst sagt, improviserad.

Förklaringar som, oj vilken gammal tomte det var i år som knappt kan se eller tomten har nog blivit väldigt kall när han åkt runt på sina renar, kändes mer och mer ihåliga. Tillslut fick jag glänta på masken och försöka fälla upp glasögonen för att inte riskera att något av barnen fick paketet med stekpannan. Det här var faktiskt en punkt vi missade i riskanalysen.

Det var väl ungefär här som barnen förstod att jultomten bodde mycket närmare än borta i tomteland.

Mer konkurrens

Jag vill knyta an till andra önskningar som känns relevanta inom vårt marknadssegment där jag skulle önska att det var mer konkurrens inom vissa områden. Under senare år så är min uppfattning att det blivit sämre konkurrens av lite olika orsaker men ofta i samband företagsförvärv. Det går snabbare för ett företag att köpa upp en konkurrent än vad det tar att skapa och komma igång som en ny aktör på marknaden. Faktorer som gör att det vid vissa tidpunkter kan vara en situation med sämre konkurrens. Dålig konkurrens är sällan bra för oss som upphandlar varor och tjänster inom telefoni och datakom.

Konkurrens är bra, inte bara i ett prisperspektiv utan gynnar också kvalité på produkter och tjänster samt service och support.

Gott samarbetsklimat

Önskar också att fler driftsättningsprojekt drivs i ett gott samarbetsklimat mellan kund och leverantör där vi som kunder ser som en viktig uppgift att vi ska hjälpa leverantören lyckas med driftsättningen. Att driftsättningen lyckas och att den installerade plattformen fungerar bra är ju vi som kund mest gagnade av och vägen dit stavas engagemang, samarbetsvilja, tillsättande av resurser samt god ordning och struktur. Ett väl genomfört driftsättningsprojekt är också en mycket god förutsättning för ett fortsatt bra samarbete mellan kund och leverantör under avtalstiden.

Avslutar med en önskan till alla med en glad och trevlig julhelg och ett gott nytt år!


Peter Cederwall
Medlem 2improve